Aan al het goede komt een einde

In mijn vorige verhaal schreef ik al mijn plannen voor de laatste dagen in Christchurch. Die plannen zijn ook uitgevoerd. Vrijdag een dagje het centrum van Christchurch ingeweest en 's avonds met Kathrin en haar ouders uit eten geweest. Zaterdag een rondje door de Port Land Hills gelopen en afscheid genomen van de ouders van Kathrin. Zondag zijn we naar Arthurs Pass gereden en hebben we in de brandende zon Avalanche Peak beklommen. Een mooie tocht van 5 uur, 3 uur lang steil naar boven en 2 uur lang steil naar beneden. Op de terugweg nog bij Henk en Yasuko langs geweest om hun nieuwe huis te bewonderen en te eten. Maandag lekker uitgeslapen, spullen ingepakt en daarna naar het vliegveld gebracht door Kathrin. Na drie weken samen was het toen echt tijd om afscheid te nemen, maar deze keer zeker weten voor langere tijd, wat het er niet makkelijker op maakte.

Vanuit Christchurch naar Auckland gevlogen, daar 7 uur op het vliegveld gewacht en 's nachts in 11 uur naar Hong Kong gevlogen. En dan sta je om half zeven 's ochtends in Hong Kong. Eerst maar eens de bagage op het vliegveld opgeslagen. Daarna had ik het plan om de bus naar het centrum te pakken. Die bus zou elke 10 minuten moeten rijden, maar na een half uur was er nog steeds geen bus. Aangezien er ook geen informatie te vinden was besloot ik maar om de trein te pakken. Een prima alternatief, wat ook nog eens een stukje sneller is. In 20 minuten stond ik in het centrum waar ik een gratis bus naar het hostel kon pakken.

Over de hostels in Hong Kong had ik al redelijk wat slechte verhalen gehoord en ondanks het zorgvuldig uitzoeken was het hostel niet echt een succes. Het zat in een grote, oude, flat in Kowloon. Dus wel centraal gelegen, maar dat was ook een van de weinige positieve punten. Bij mijn aankomst om 9 uur kreeg ik te horen dat mijn kamer pas om half twaalf schoon zijn. Ik moest dus maar later terug komen en mijn rugzak op de gang laten staan. Dat laatste was ik niet zo happig op, maar ik had niet echt een keus. Nadat ik alle waardevolle spullen in mijn dagrugzakje had gestopt ben ik maar Kowloon ingelopen. Eerst een groot park doorgelopen en daarna via een groot winkelcentrum, waar ik maar eens een thais ontbijt gehaald had, naar de waterkant. Vanaf het water had je een mooi uitzicht over het centrale deel van Hong Kong. Helaas hing er wel een deken van smog over de stad, waardoor het zicht niet echt helder was.

Na dit rondje was het half twaalf en was ik weer terug bij het hostel. Daar de sleutel van mijn kamer gekregen. Die was erg basic, maar niets was erg slecht. Er stond een bed in (zo hard als een plank) en er was een klein badkamertje, waar de douche ongeveer boven het toilet hing. Een klein raampje had zicht op een ventilatiekanaal. Maar goed, voor een nachtje was het wel genoeg, en voor 25 euro had ik ook niet veel anders verwacht. Eerst maar eens twee uurtjes op bed gelegen, want de vermoeidheid van de vlucht begon behoorlijk toe te slaan.

In de middag ben ik met de pont over gevaren naar het centrale gedeelte van Hong Kong (het eiland). Daar via de vele roltrappen naar de botanische (en dieren-) tuin gelopen. Best grappig om tussen alle wolkenkrabbers een groot park te hebben met daarin apen, papagaaien, een luipaard en nog meer beesten. Aan het einde van het park was het begin van een trambaan die 'The Peak' op gaat. Dit is een heuvel direct ten zuiden van het centrum. In 10 minuten sta je er, na een steile tramrit, bovenop en heb je een goed uitzicht over het centrum. Na ook weer met de tram naar beneden te zijn gegaan ben ik naar de Bank of China gelopen. De 43e verdieping van dit gebouw was namelijk toegangelijk voor het publiek. En dat leverde nog meer mooie uitzichten op. Vanaf de Bank of China kan je via een spaghetti brei van voetpaden, winkelcentra en verhoogde wandelboulevards het centrum door. Na een tijdje dwalen begon het te schemeren en werd het tijd voor het avondeten. Genoeg restaurantjes, maar ja, wat te bestellen. De menukaarten brachten over het algemeen niet veel duidelijkheid aangezien die volledig in het chinees waren. Uiteindelijk een restaurantje gevonden die ook wat plaatjes op het menu had staan en daar maar een gerecht besteld. Dit bleek een goede keuze en met een goed gevulde maag kon ik weer op pad.

In het donker ziet Hong Kong er een stuk beter uit dan overdag. Alle wolkenkrabbers zijn verlicht, er zijn meer mensen op straat en er hangt een bijzonder sfeertje. Nog een paar kleine winkelstraatjes ingedoken en wat souveniers gekocht. Daarna de metro naar Kowloon genomen en weer naar het panoramaterras aan het water gelopen. Daar was namelijk om acht uur een lichtshow met geluid. Een groot aantal flatgebouwen in Central Hong Kong zijn aangesloten op een centrale, waar vandaan ze de verlichting van de flats kunnen regelen. Groene lasers en grote schijnwerpers die op het dak gemonteerd staan, de verlichting van de flatgebouwen en de muziek zorgen elke avond voor een 15 minuten durende show. Erg spectaculair! Na deze show nog een klein rondje door Kowloon gelopen, maar rond negen uur toch maar weer naar het hostel terug gekeerd. Redelijk uitgeput (door de reis, jetlag en alle indrukken van die dag) viel ik snel in slaap.

Om 5 uur 's ochtends ging de wekker weer. Mijn spullen gepakt en met een taxi naar het trein station gegaan. Daar de trein naar het vliegveld genomen. Op het vliegveld mijn bagage weer opgehaald en ingechecked. Om 8 uur zat ik weer in het vliegtuig onderweg naar Londen. Omdat ik een redelijk goede nachtrust had gehad, kwam het er niet van om in het vliegtuig te slapen. En dan is een 13 uur durende vlucht best lang. Na deze vlucht kon ik nog 3 uur op Londen wachten voordat ik naar Amsterdam vloog. Daar aangekomen bleek mijn rugzak niet met het vliegtuig meegekomen te zijn. Gelukkig hadden ze het voor elkaar gekregen om deze op het volgende vliegtuig te zetten. En aangezien de KLM bijna elk uur tussen Londen en Amsterdam vliegt hoefde ik niet eens zoveel langer erop te wachten. Bij de arrivals stonden mijn ouders weer te wachten en zijn we weer naar Ermelo gereden. En dan ben je ineens weer thuis.

Reacties 2

Oma Tineke 24-01-2008 20:33

Welkom thuis Wouter! Wij hebben je reis gevolgd vanaf het moment dat je Robin ontmoette, en hebben j dus een beetje leren kennen. W zulln je vast wel eens ontmoeten met robin, die nu ook over enkele weken thuiskomt. Ook weer leuk. Dag!!de Oma van Robin.

Robin 25-01-2008 09:09

Zo jongen, voor jou zit het erop. Ik ben hier weer veilig terug op Landsendt, waar mijn reis begon. Het voelde echt weer een beetje als (gedeeltelijk) naar huis gaan toen ik de trein nam naar dit echte 'home away from home'. Voor mij duurt het allemaal nog iets meer dan twee weken. Houd me op de hoogte of je echt tegen een muur van verschil aanloopt in de Lage Landen. Al het beste en ik verwacht zo dat de volgende keer dat we elkaar persoonlijk spreken in Nederland zal zijn.

Groet,


Robin

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer