Een rivier en 3,5 vulkaan

Het is weer tijd voor een verhaal vanuit Nieuw Zeeland. Sommigen is het misschien al opgevallen, maar dit verhaal komt weer uit Kaponga. Maar tussen het vorige verhaal en nu is er erg veel gebeurt. Ga er maar weer eens voor zitten. 

In het vorige verhaal schreef ik al dat ik van plan was om een tweedaagse wandeling rond Mt. Taranaki te gaan maken. Dat was het Pouakai Circuit, aan de noordkant van Mt. Taranaki. De eerste dag was het redelijk bewolkt, maar het pad bleef onder de wolken. De tocht begon met een stevige klim, met vele traptreden, de vulkaan op. Daarna ging het een stukje rond de vulkaan om vervolgens af te dalen naar een moeras gedeelte. Dat via vele boardwalks en een mooie houten brug gepasseerd en na een laatste klim bij de hut aangekomen. Er kwamen later nog twee andere duitse backpackers, maar die sliepen in de tent, waardoor ik de hele hut voor mij alleen had. ‘s Avonds nog bij de twee duitsers zitten kletsen en van het uitzicht op Mt. Taranaki genoten. De volgende dag was het weer helaas compleet omgeslagen. Vanaf 5 uur ‘s nachts regende het aan een stuk door. Op de weg terug was een rivier die overgestoken moest worden, maar we waren er al voor gewaarschuwd dat het onmogelijk was om dat te doen bij veel regen. Een alternatief was dezelfde weg als gisteren terug lopen, maar daar hadden we alle drie weinig zin in. Gelukkig was er nog een uitweg, vanaf de hut liep er een pad direct naar beneden het park uit. Na een telefoontje bleek Richard zo behulpzaam om ons daar op te pikken en weer bij de autos af te zetten. Daarna nog snel naar New Plymouth gereden om nog wat kerstinkopen te doen. Helaas ondervond ik wat problemen met de geldautomaten waardoor ik geen cash kon krijgen met mijn pinpas. Later bleek het geld wel van mijn rekening afgeschreven te zijn. Bij de bank meteen een klacht ingedient en hopelijk komt het geld met 2 a 3 weken weer terug.

Dat waren de twee dagen voor kerst. Op eerste en tweede kerstdag ben ik bij Richard en Hilary geweest. Daar gezellig beide dagen doorgebracht en van een heerlijk kerstmaal genoten. Helaas was het weer ronduit slecht, veel regen en zelfs de open haard werd aangestoken. 

De dag na kerst afscheid genomen van Richard en Hilary, die zou ik waarschijnlijk lang niet meer zien. Daarna maar weer naar New Plymouth gereden om daar langs de banken te gaan waar ik de problemen met de geldautomaten had. Helaas konden die mij niet verder helpen, dat moet allemaal door de bank in Nederland aangevraagd worden. In de middag doorgereden naar National Park. Dat is de plaats centraal op het noordeiland waar ik de tweede week van mijn vakantie ook al geweest was om te skien. Deze keer was ik er voor de Tongariro Crossing (de bekendste dagwandeling van Nieuw Zeeland) en de Wanganui River Canoeing (een van de ‘Great Walks’, ondanks dat het geen walk is).

De volgende ochtend om half 7 opgestaan, want de bus naar het begin van de Tongariro Crossing vertrok om kwart over 7. Na een blik uit het raam geworpen te hebben wist ik genoeg. De lucht was grijs en grauw in de verre omtrek, geen weer dus voor de Crossing. De bus maar afgezegd en nog een paar uur verder geslapen. Het weer voor de volgende dag zag er een stuk beter uit. Daarom ben ik in de middag naar Whakapapa gereden, daar de auto geparkeerd en vervolgens in drie uur naar een hut, direct aan het begin van de Tongariro Crossing, gelopen. Daar aangekomen bleek dat meer mensen dat idee hadden. Er waren 23 bedden in de hut en ruim 40 mensen die er wilden overnachten. Sommig mensen hadden een tent meegenomen, maar de hut was nog steeds overvol. Een aantal mensen sliepen op de grond rond de haard, maar ik kon een matje lenen en ben buiten, onder het afdak voor de hut, gaan liggen.

‘s Avonds gezellig buiten zitten kletsen met Kathrin en haar ouders. Kathrin kwam uit Munchen, maar woonde en werkte nu al twee jaar in Christchurch. Haar ouders waren nu over voor kerst en nieuwjaar. Zij hadden nog wat kerstbrood meegenomen naar de hut, wat prima smaakte!

De volgende ochtend om 6 uur opgestaan, net als iedereen in de hut. Ik had prima geslapen, maar hoorde een boel mensen klagen over snurkende mensen en de hoge temperatuur in de hut. Mijn keuze om buiten te gaan slapen was dus, ondanks de temperatuur rond het vriespunt, zo gek nog niet geweest. Om 7 uur aan de Crossing begonnen. De hele dag samen met Kathrin gelopen, we hadden hetzelfde tempo en het is altijd gezelliger om samen te lopen i.p.v. alleen.

De Tongariro Crossing is een 7 uur durende tocht door het vulkaanlandschap tussen Mount Tongariro en Mount Ngauruhoe. Het landschap valt te vergelijken met Mordor uit LotR, maar dan zonder Orcs. Het weer was deze dag veel beter dan de dag ervoor. Veel zon en mooie uitzichten. Omdat we een lekker doorliepen hadden we nog tijd voor twee zijtochten. De eerste zijtocht was Mount Ngauruhoe. Dit was een 500 meter klim door een gruishelling. Dus twee stappen omhoog en weer eentje naar beneden glijden. Maar na 1,5 uur waren we op de top van de vulkaan. Een spectaculair uitzicht op drie andere vulkanen, Tongariro, Ruapehu en zelfs Taranaki! We zijn tot aan de kraterrand omhoog geklommen, waar je de stoom uit de rotsen zag komen en de rotsen zelfs warm aanvoelden. De weg naar beneden was een van de beste afdalingen die ik zover gedaan heb. Omdat het zo veel gruis was kon je naar beneden ‘skien’. In 15 minuten waren we weer beneden, prachtig! Na deze beklimming kwamen we terecht in de grote groepen touristen die met de bussen naar het begin gebracht waren, file lopen dus. De tweede zijtocht was naar Mount Tongariro. Dit was een stuk vlakker en duurde ongeveer drie kwartier. Het laatste stukje ging over de graad waar nog wat geklauterd moest worden. Op de top lekker in de zon op een schuine rots van het uitzicht liggen genieten. De tweede vulkaan was ook beklommen.

Weer terug op de Crossing hadden we een korte lunchpauze gehouden en zijn we doorgelopen naar de hut een stukje voor het einde van de Crossing. Daar nog gezellig een half uurtje zitten kletsen en plannen gemaakt voor de volgende tocht. Want Kathrin en haar ouders waren ook van plan om op de Whanganui rivier te gaan kanoen. Drie en een maakt vier, wat prima uitkomt voor het huren van twee tweepersoons kanoes. Kathrin bleef bij de hut, omdat zij (en haar ouders, die nog onderweg waren) de hele vierdaagse tocht liepen. Ik deed alleen de eerste twee dagen en moest dus nog een klein stukje verder lopen naar de parkeerplaats waar ik de bus terug naar Whakapapa genomen heb.

Na nog een nacht in National Park geslapen te hebben ben ik naar Lake Taupo gereden. Tijdens de paar dagen klimmen in Takaka hoorde ik dat er daar ook een goed klimgebied was. Na enig zoeken had ik het gebied gevonden. Op de parkeerplaats een aantal klimmers uit Taupo en Palmertson tegen gekomen en ‘s middags met hun nog een paar routes geklommen. Daarna doorgereden naar Taupo en daar een nacht in het hostel doorgebracht.

De volgende ochtend (31 december) eerst de touristische highlights rond Taupo bekeken. De Huka Falls, de Aratiatia dam, het Waikakei Geothermal Power Station en de ‘Craters of the Moon’. Dat laatste is een rondwandeling van een uur langs kraters waar stoom uit komt en waar modder omhoog borrelt. Daarna naar de supermarkt gereden en inkopen gedaan voor oudjaarsavond en de kanotocht. Het bleek dat meer mensen dat idee hadden en het was erg druk in de supermarkt. Na alle boodschappen verzameld te hebben moest ik nog een kwartier wachten om te kunnen afrekenen. Met al het eten weer naar Whakapapa gereden, waar Kathrin en haar ouders op de camping zaten. De volgende ochtend begonnen we namelijk aan onze driedaagse kano tocht op de Whanganui rivier. Op de camping mijn tent op hun plaats opgezet en ‘s avonds buiten zitten eten en tot middernacht zitten wachten om het nieuwe jaar in te luiden. Na de campagne en twee telefoontjes van mijn ouders zijn we snel naar bed gegaan.

Nieuwjaarsdag om half zeven opgestaan en de spullen ingepakt. Daarna naar National Park gereden waar we om 8 uur opgehaald werden voor de kanotocht. Na ruim 1,5 uur rijden waren we bij het begin en konden we de spullen inpakken in waterdichte tonnen. Na nog een korte briefing waren we klaar om te vertrekken. Ondertussen was het al 11 uur en hadden we nog steeds niet ontbeten. Na een half uurtje kanoen een mooie plek langs de rivier gevonden en daar maar gebrunched. Het weer was prachtig, alleen maar zon, net als de andere twee dagen trouwens. We troffen het dus prima. Na de brunch nog een duik in de rivier genomen om wat af te koelen en vervolgens de hele middag verder gepeddeld. In totaal legden we de eerste dag bijna 30 km af, totaan de eerste kampeerplek. Daar nogmaals een duik in de rivier genomen en vervolgens de tenten opgezet. ‘s Avonds samen met Kathrin het eten gekookt en daarna een klein kampvuur op het strand gemaakt. Gezellig met z’n vieren, met wat chips en bier, rond het kampvuur gezeten. Dat was toch wel een van de grote voordelen van kanoen t.o.v. lopen, je kan veel meer spullen meenemen. Het voelde na drie maanden weer een beetje aan als een familie. Na nog even van de sterrenhemel genoten te hebben zijn we naar bed gegaan. ‘s Nachts werd ik wakker vanwege de spierpijn in mijn schouders, die waren niet gewend aan de bewegingen van het kanoen. Maar gelukkig was Kathrin ook wakker en kon ze een prima massage verzorgen.

De tweede dag was de langste, we moesten bijna 40 km kanoen. Gelukkig waren er elke 10 km mooie pauze plekken. Maar ook tijdens het kanoen was het genieten van het uitzicht. De rivier had namelijk een steile vallei door het regenwoud uitgesleten. Tijdens het kanoen had je echt het gevoel alsof je in de ‘middle of nowhere’ was, met de rivier en het regenwoud. Er stond een kleine stroming in de rivier en af en toe waren er kleine stroomversnellingen. Groot genoeg om voor wat water in de boot te zorgen, wat gezien het weer geen probleem was, maar niks al te uitdagend.

Na de tweede dag kanoen waren we bij de volgende kampeerplek. Daar de spullen weer uitgeladen, tenten opgezet en nogmaals in de rivier wezen zwemmen. Weer eten gekookt met Kathrin en daarna nogmaals een kampvuurtje langs de rivier gemaakt. Even tussen door, het is niet handig om een aansteker vlak bij het kampvuur te laten liggen, dat geeft namelijk een mooie steekvlam. Rond 10 uur gingen haar ouders naar bed en hebben we nog ruim twee uur bij het kampvuur gezeten. Het bleek dat we best veel dingen gemeen hebben, een voorliefde voor de ‘outdoors’, trampen, klimmen, skien en kamperen. We hadden dus genoeg om over te kletsen. En verder brachten we de tijd door met het kijken naar de sterren, naar de rivier luisteren, de schouders weer los masseren en ….. voor je het weet springt er een vonk over (en dan heb ik het niet over het kampvuur) en ben je verliefd. Gelukkig was dat gevoel er aan beide kanten.

Kathrin was van plan om na de kanotocht met haar ouders nog 1,5 weer op het zuideiland door te brengen. Maar na de afgelopen avond was ze erg aan het twijfelen. Na goed overleg koos ze ervoor om haar ouders alleen naar het zuideiland te laten gaan en nog 1,5 week met mij op het noordeiland rond te reizen. Lucky me……

De laatste dag was nog 20 km kanoen. Vanwege de invloed van het getij was er nauwelijks meer stroming en af en toe hadden we wind tegen, waardoor we nog stevig moesten peddelen. Er was nog een stroomversnelling die voor een goede lading water in de boot zorgde, maar gelukkig gingen we niet om. Onderweg nog gestopt om bij een grot te gaan kijken, waar we een stukje ingelopen zijn. Erg modderig en glibberig, maar wel leuk. Om twee uur waren we aan het einde van de kanotocht. Daar werden we weer opgepikt door de bus die ons in National Park weer afzette. De rivier was bedwongen.

Na kort overleg werd besloten om nog maar een nacht met z’n vieren op de camping in Whakapapa door te brengen. De volgende ochtend vertrokken de ouders van Kathrin (met haar auto) naar Wellington. Wij hadden het plan om de derde vulkaan van het Tongariro National Park, Mount Ruapehu ook nog maar te beklimmen. Daarom zijn we naar het skigebied daar gereden, waar we twee liften omhoog konden nemen. Helaas begon het weer halverwege te betrekken en voelde Kathrin zich niet zo goed, waardoor we omgekeerd zijn en de lift weer naar beneden genomen hebben. De rest van de middag op de camping doorgebracht om even lekker uit te rusten na al het wandelen en kanoen.

Na de 2,5 vulkanen was er nog eentje die aan het lijstje ontbrak, Mount Taranaki (aan de westkust). Die klim zagen we beiden wel zitten en daarom zijn we de volgende dag via de Forgotten World Highway weer naar Stratford (en later Kaponga) gereden. Na een kopje thee bij Richard en Hilary had ik weer (voor de derde keer) de sleutel van het huis in Kaponga. In Kaponga eerst maar eens de auto uitgemest, want na het lopen, klimmen, kanoen en kamperen was het een behoorlijke bende geworden. Ook was het weer tijd voor wat was. Omdat de weersvoorspelling er goed uitzag besloten we om te kijken of we de berg de volgende dag konden beklimmen.

De volgende ochtend ging de wekker veel te vroeg, 6 uur, maar dat was nodig, want het zou een lange dag worden naar de top van Mount Taranaki. Om kwart over 7 waren we bij de parkeerplaats op de berg (ong 1100 meter hoogte) en begonnen we aan de klim. Eerst langs het skigebiedje en daarna ruim een uur naar het noorden rond de vulkaan. Daar kwamen we bij de route naar de top van de vulkaan. Dit begon met ongeveer een uur via vele trappen omhoog klimmen. Daarna kwamen we weer op een gruishelling waar we bijna een uur verder omhoog over moesten. Daarna kwamen we bij wat vastere rots en was het nog ruim een uur naar de kraterrand. Op ruim 2000 meter hoogte begonnen we ineens te merken dat de lucht daar wat ijler is. We waren sneller buiten adem en je moet gewoon langzamer klimmen dan dat je eigelijk wil. Opzich viel dit wel een beetje te verwachten als je bedenkt dat we van bijna zeeniveau in ongeveer 4 uur naar 2000 meter gestegen waren. Ondanks dat waren we rond 11 uur op de kraterrand. Daar moesten we nog een stuk door de sneeuw om op de echte top te komen. Dat koste nog 20 minuten, waarna we op de top stonden. Het voelde aan als de top van de wereld omdat overal om de berg wolken hingen, waar we mooi over uitkeken. In de verte was zagen we zelfs Mount Tongariro, Mount Ngauruhoe en Mount Ruapehu door de wolken steken. Na een topfoto en een korte pauze begonnen we weer aan de afdaling. Dezelfde route terug, en na 3 uur afdalen waren we weer bij de auto. Snel boodschappen in Stratford gedaan en de rest van de middag lekker op het grasveld bij het huis in Kaponga liggen bijkomen.

Ik moet zeggen, het is een bijzondere, maar wel erg goede, manier om een relatie te beginnen, 3,5 vulkaan beklimmen en een rivier kanoen. Nu willen jullie waarschijnlijk wel foto’s zien, maar met de inbelverbinding hier ga ik daar niet aan beginnen. Hopelijk volgen ze de komende dagen als we ergens in een hostel zitten.

Het plan voor de komende tijd is om langzamerhand naar het noorden verder te reizen, daar nog een paar dagen ten noorden van Auckland door te brengen. Daarna vliegt Kathrin op de 13e weer terug naar Christchurch, omdat ze daar weer aan het werk moet. Dat duurt gelukkig nog een week, en daar denken we dus nog maar niet te veel aan. Kathrin heeft een werkvisa voor twee jaar, wat nu bijna afgelopen is, en liep zelf al langer met het idee rond om weer terug te gaan naar Duitsland en daar weer te gaan werken. Hopelijk lukt dat allemaal en zien we elkaar daar weer, maar eerst nog maar van de komende week genieten!

Reacties 3

jurjen 07-01-2008 12:06

hey wouter

ik wist niet dat jij zulke giga verhalen kon vertellen maar is elke keer weer leuk om te lezen. ik ben nu nog druk emt me studie maar ga in februari richting kroatie om daar me halfjaarstage te volbrengen ben weer in juni denk ik maar dat zien we dan wel.geniet er nog van zo lang het kan.

groeten Jurjen

Rienco 07-01-2008 17:59

Hey die Wouter,

de beste wensen voor het aankomende jaar.. Maar dat gaat aardig goedkomen als ik je verhalen zo lees. Veel plezier nog...

Rienco

Bruno 08-01-2008 09:04

Hey Wouter,

Ik heb een link van debbie gekregen voor deze site en ik vind het leuk om je verhalen te lezen en je reis zodoende een beetje mee te beleven. Natuurlijk wil ik je het allerbeste wensen voor het nieuwe jaar en je nog veel plezier toewensen daar.

Groeten
Bruno

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer