Halverwege

Voor je het weet ben je weer twee weken verder en zit ik al weer op de helft van mijn reis. Eerst maar eens het verhaal van de afgelopen twee weken, want er is weer genoeg gebeurt.

Na de Milford Track zijn we een dagje in Te Anau gebleven om uit te rusten, de was te doen, van de zon te genieten en 's avonds biertjes drinken met een aantal andere mensen van de track. Daarna zijn we naar Queenstown, een van de meest touristische plaatsen op het zuidereiland, gereden. Ondanks het tourisme is het erg leuk om door de winkelstraten en langs het water te lopen. Want net als Wanaka, ligt Queenstown aan een groot meer en is het omrinkt met bergen. De tweede dag in Queenstown zijn we een van die bergen opgegaan. We begonnen met een ritje in de skyline gondel om vervolgens in drie uur naar de top van Ben Lomond te klimmen. Een mooie klim met nog een sneeuwveldje vlak voor de top. Het uitzicht vanaf de top op alle bergen was prachtig. De weg naar beneden was weer dezelfde als omhoog en eindigde dus weer met een ritje met de gondel naar beneden. Na deze tocht vonden we dat we het wel verdient hadden om een keertje uit eten te gaan. Een bezoekje aan de Pizzahut zorgde voor een mooie verrassing, een onbeperkt pizza, pasta, friet, salade en desert buffet voor 15 dollar (ong. 7 euro 50)! Na zo'n dag lopen ging dat er allemaal wel in.

De derde dag in Queenstown stond in het teken van 'the Lord of the Rings'. Gewapend met het 'location guidebook' van Robin en de GPS hebben we een aantal locaties bezocht. Als eerste zijn we begonnen met de locatie waar Frodo, Sam en Gollum de Haradrim zien en waar ze gevangen worden genomen (scene's uit The Two Towers). De tweede locatie was Deer Park Heights, een heuvel net buiten Queenstown. Op deze heuvel ligt een dierenpark met buffels, lama's, schapen, geiten en nog wat andere beesten. Boven op de heuvel is een deel van The Two Towers opgenomen. De scene waar de mensen van Rohan naar Helmsdiep vluchten. Ze lopen dan langs een meertje met de Remarkables (bergketen) op de achtergrond. Vervolgens worden ze aangevallen door de Wargs en in het gevecht valt Aragorn van de rots af en verdwijnt hij de rivier in. Deze locaties waren allemaal duidelijk herkenbaar dankzij alle bordjes die er bij stonden. De derde locatie was een rivier een stukje buiten Queenstown. In deze rivier zijn een aantal shots opgenomen uit de eerste film, waarbij de Fellowship de rivier Anduin afvaart. Na deze bezoeken zijn we doorgereden naar Wanaka, om weer naar 'the Purple Cow' hostel te gaan.

In Wanaka was het weer erg wisselvallig, waardoor we daar niet zo veel gedaan hebben. Een dag ben in naar Basecamp (een indoor klimhal) geweest en daar weer eens lekker geklommen met Andy (de engelse civieler die Mt. Aspiring op wou, zie vorige verhaal). De rest van de tijd hebben we doorgebracht met films kijken, boeken lezen, kaarten schrijven en van het uitzicht genieten. Omdat het weer voor het weekend er weer goed uit zag hadden we het plan om de Rees Dart track te gaan lopen. Dit is een vierdaagse tramping ten noorden van Glenorchy (ong 45 min. rijden vanuit Queenstown). Op donderdag hadden we dus weer eten ingeslagen, kaartjes voor de hutten geregeld, transport geregeld en een kaart van het gebied gekocht. Ook zijn we weer naar Queenstown gereden om dichterbij de track te zitten.

Op vrijdagochtend zijn we naar Glenorchy gereden, waar vandaan we verder met een busje naar het begin van de track zijn gebracht. De buschauffeur vertelde ons (Robin, ikzelf en Suzanne, een duitse backpackster) dat het pad erg modderig was en raadde ons aan om de fourwheeldrive track te nemen totdat we bij het bos kwamen. Deze track had alleen wel twee river crossings. De bus zette ons af bij de eerste river crossing, waarna we de wandelschoenen omruilden voor sandalen en de rivier overstaken. Als je eerst het water instapt denk je dat de temperatuur wel mee valt, maar halverwege vriezen je tenen er ongeveer vanaf en wil je zo snel mogelijk het water weer uit. Gelukkig was de rivier op de diepste plekken kniediep, zodat we de broeken nog droog konden houden. Helaas raakten we de fourwheeldrive track kwijt en zijn we verder door de grasvelden gelopen totdat we weer de rivier over moesten steken. Daarna kwamen we het pad weer tegen en na drie uur lopen kwamen we aan bij de bosrand. Daar een korte lunchpauze gehad (weer sandflies...) en na twee uur lopen door het bos kwamen we bij de hut. We bleken die nacht de enige in de hut te zijn.

De tweede dag, zaterdag, vervolgden we het pad verder de Rees-vallei in. Na ongeveer twee uur kwamen we aan bij een steile klim de pas op. Er lag nog een mooi pak sneeuw, dus deden we de gammaschen aan en kon ik een pad door de sneeuw omhoog maken. Na ruim een half uur waren we boven op de pas en konden we genieten van een prachtig uitzicht. Het pad ging verder naar beneden de Dart-vallei in. Hierbij moesten we nog een paar kleine sneeuwvelden kruisen. Na bijna drie uur lopen kwamen we aan bij de Dart Hut. Hier waren nog een tiental andere mensen.

De derde en vierde dag liepen we de Dart-vallei verder uit. Het pad slingerde door de vallei en ging afwisselend door het bos en over de grasvlaktes langs de rivier. Een aantal kleine beekjes moesten nog overgestoken worden, maar dankzij de lage waterstand was dit geen probleem. De laatste nacht op de track kwamen er een aantal mensen de andere kant opgelopen, waarvan eentje een jachtgeweer bij zich had om op herten te jagen. In de schemering ben ik met hem mee geweest naar de grasvlakte om te kijken of er herten waren. Helaas hadden we geen geluk en hebben we geen hert gezien.

Na de track zijn we weer opgehaald met een busje wat ons naar Glenorchy bracht. Daarna met de auto weer naar Queenstown gereden, waar we weer een bezoekje aan de Pizzahut gebracht hebben. 's Avonds weer naar Wanaka gereden, omdat het hostel daar erg goed beviel en mijn pakket met alpine spullen daar ondertussen ook wel eens aangekomen zou moeten zijn. Helaas bleek dat nog steeds niet het geval te zijn. Na een gesprek met Andy bleek dat hij het momenteel erg druk had met de verhuizing en eigenlijk niet zo veel tijd had om Mt. Aspiring op te gaan. Dat was even een kleine tegenvaller, want ik had me er al wel op verheugd. Maar hij had nog contact gehad met Rob, ook een alpinist die al drie keer mount Aspiring beklommen heeft, die ook graag (nog een keer) Aspiring op wil. Na een telefoontje met Rob maar eens afgesproken om bij hem thuis kennis te maken en te kijken of we wat konden gaan plannen.

De volgende ochtend (donderdag) was mijn pakket met bergsport spullen eindelijk aangekomen, wat een opluchting. Daarna ben ik naar Rob gereden, waar we de hele ochtend gekletst hebben over de bergsport, mount Aspiring, mijn reis en het plan van Rob op een klein bergsporters hostel op te zetten. Voor dat hostel was hij op zoek naar iemand om een website te bouwen. Al snel hadden we de deel gesloten dat ik de website zou bouwen en als tegenprestatie zou Rob mij mee de bergen in nemen. Op vrijdag ben ik begonnen met de website ( http://www.mountainventureswanaka.com ). Ik kon bij Rob thuis op zijn laptop werken terwijl hij aan het werk was. Eind van de middag kwam Rob weer thuis en hadden we de weersvoorspelling eens goed bekeken. De volgende dag bleek het weer best goed te worden en na kort overleg besloten we om die dag een traningstocht te maken naar de Remarkables (vlak bij Queenstown). John, een tijdelijke huisgenoot van Rob en ook alpinist, ging ook mee. Daarna nog snel een pickel en ijshamer gehuurd. Omdat we de volgende ochtend vroeg weg wouden had ik al mijn spullen bij het hostel opgehaald en bleef ik bij Rob slapen. 's Avonds had Rob nog een aantal vrienden uitgenodigd voor een barbeque. Na een gezellige avond was het na twaalven voordat we eens in bed lagen.

's Ochtends om 6 uur opgestaan, ontbeten, de laatste spullen gepakt en naar the Remarkables gereden. Aangezien daar ook een skigebied is gaat er een weg behoorlijk hoog de bergen in. Hierdoor hoefden we niet ver te lopen om bij de sneeuw te komen. Na ongeveer 1,5 uur rijden kwamen we daar aan. Er bleek toch nog behoorlijk wat bewolking te hangen, dus snel omkleden en daarna op pad. De eerste twee uur gingen door sneeuw en rotsen geleidelijk omhoog tot aan een sneeuw coulloir (ong. 60 graden). Daar zijn we gezekerd naar boven geklommen om vervolgens via een klein stukje rots op de graad uit te komen. Deze graad moesten we nog 40 meter volgen, waarna we op de top waren. Na genoten te hebben van het prachtige uitzicht op Queenstown en de andere bergen zijn we dezelfde weg weer naar beneden gegaan. 's Avonds weer een bezoekje gebracht aan de Pizzahut in Queenstown en daarna terug gereden naar Wanaka.

Zondag stond in het teken van de voorbereidingen van de beklimming van mount Aspiring. Want het weer ziet er woensdag erg goed uit. Dat betekend maandagmiddag naar Aspiring hut lopen, dinsdag naar Colin Todd hut, woensdag toppoging en donderdag weer terug naar de auto. Dat worden drie lange en zware dagen....

Voor de bergsport liefhebbers onder ons want informatie over de beklimming van Aspiring. De Colin Todd hut ligt op 1725 meter hoogte. Daar vandaan gaat de tocht eerst een stukje over de gletsjer naar 'the Ramp'. Dat is een sneeuwveld met een lengte van ongeveer 400 meter onder een hoek van 50 graden. Boven aangekomen gaat de tocht verder over de noordwest graad totaan de top (3028 meter). Dit is een tweede graads alpine route. Niet al te moeilijk dus, maar wel lang.

Vandaag (maandag) de laatste voorbereidingen getroffen, nog wat aan de website gewerkt en dit hele verhaal getyped. Zometeen gaan we dus op pad naar Aspiring hut. Hopelijk kan ik in mijn volgende verhaal schrijven dat we de top gehaald hebben, ik heb er in ieder geval vertrouwen (en heel veel zin) in.

Nog even terugblikken op de eerste helft van mijn reis. Tot nu toe bevalt het reizen prima. Vooral de vrijheid om van dag tot dag te kunnen beslissen wat je doet is erg lekker. Het rondreizen met de auto is voor mij ideaal. Het geeft alle vrijheid om te doen en laten wat je wilt en het scheelt een heleboel gesjouw met de bagage. Gelukkig doet de auto het nog prima en heb ik er alle vertrouwen in dat hij het nog minimaal twee maanden prima blijft doen.

Een leuk aspect van het reizen is dat je veel verschillende mensen ontmoet. Maar hier zit ook meteen een nadeel aan, iedereen heeft zijn eigen plannen waardoor je de meeste mensen maar een paar dagen ziet. Op die manier is het lastig om echt goede banden met iemand aan te gaan. Het reizen met Steward en Robin is erg goed bevallen. Na een maand samen reizen gaan Robin en ik nu toch weer onze eigen weg. Ik ga de bergen in en hij gaat binnenkort naar Dunedin en Chirstchurch.

Een andere kleine tegenvaller is dat het reizen toch iets duurder uitvalt dan gedacht. En het feit dat ik redelijk wat geld in de auto heb zitten, maakt het dat ik nu op moet passen met mijn uitgaven. Maar waarschijnlijk is dat voor vele backpackers een probleem, want geld uitgeven aan activiteiten is geen enkel probleem in Nieuw Zeeland.

De komende twee maanden gaan vast en zeker net zo mooi worden als de afgelopen twee maanden. Ik heb nog genoeg dingen die ik wil doen en ik kom op het eind vast tijd te kort om alles toe doen wat ik zou willen. Des te meer reden om ooit nog eens een keertje terug te komen.

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer