Milford Track

Goed, weer terug van de Milford Track. Wat een tramp, prachtig! 'The finest walk in the world' wordt het genoemd. Nu heb ik niet alle walks in the world gelopen, maar fine is deze zeker. Ik zou zeggen, bekijk vooral de foto's, want die zijn erg goed gelukt. Van de 180 gemaakte foto's heb ik er 44 geupload.

De eerste dag van de tramp begon met lekker uitslapen, rustig spullen pakken, lekker lunchen en daarna met de auto naar Te Anau Downs rijden. Daar nog even lekker in het zonnetje gezeten om vervolgens ruim een uur met de boot naar het begin van de track te varen. Heerlijk begin! De wandeling van het boot naar de eerste hut, de Clinton hut, was ongeveer een uurtje. Het pad slingerde door de Clinton vallei langs de Clinton rivier. De Clinton hut bestond eigenlijk uit een aantal hutten, een om in te koken, twee slaapzalen, een toiletgebouw en een hut voor de staf. In de hut kennis gemaakt met de andere 38 mensen die de tocht ook liepen. Daarna eten gekookt en onder het genot van een biertje (meegenomen in de rugzak, het was toch maar 1 uur lopen) lekker gegeten.

De tweede dag liepen we de vallei verder in naar de Mintaro hut. Dit was een wandeling van een kleine 20 kilometer. Omdat het nog redelijk vlak was waren we rond 1 uur al bij de hut. En het weer was prima, strak blauw! Omdat het weer erg veranderlijk is zijn we 's middags de Mackinnon pas opgelopen. Dit was ongeveer 500 meter klimmen, maar gelukkig zonder rugzak. Het uitzicht daar was ongeloofelijk. De groene valleien, de besneeuwde bergtoppen en de blauwe lucht. Na veel foto's en lekker van het uitzicht genieten zijn we weer terug naar de hut gelopen. Het avondmaal bestond uit 'freeze-dry' vlees en groente met couscous. Dit keer helaas geen biertje. Na het eten gezellig met een aantal andere nederlanders en duitsers het spel Solo (een variant op pesten) gespeeld.

Het wildlife in Nieuw Zeeland is niet spectaculair, maar er zijn wel wat bijzondere beesten die we onderweg tegen kwamen. De hele dag door hoorde je veel vogels met allerlei bijzondere melodien. In de kraakheldere rivieren zag je de forellen rustig zwemmen. Bij de hut kwam je regegeld Kea's tegen. Dit zijn een soort papagaaien die erg brutaal zijn. Alles wat ze te pakken kunnen krijgen zetten ze hun snavel in en proberen ze kapot te scheuren. Dus als je iets wil laten drogen moet je het ophangen.

Een ander dier wat er ook rondvliegt zijn de sandfly's. De Maori's hebben een mooi verhaal over deze beesten. Een van hun goden had de Foirdlands geschapen, maar dat was zo mooi geworden dat de andere goden er jalours op werden. Daarom hadden de andere goden de sandfly's er los gelaten om ervoor te zorgen dat mensen er niet te lang van konden genieten. Want zolang je aan het lopen bent heb je geen last van de beesten, maar zodra je stil staat gaan ze rustig op je zitten en steken ze je gemeen. Helaas helpen alle insecten werende middelen maar beperkt en voel je de steken voor dagen. Dus even lekker buiten in het zonnetje liggen relaxen was er niet bij.

De derde dag begon weer met de klim de Mackinnon pas op. Nu dus wel met rugzak. En het bleek maar goed dat we de tweede dag al omhoog gegaan waren, want op de pas sneeuwde het nu. Na een warm kopje soep in het shelter op de pas begonnen we aan de afdaling, 1000 meter de Arthur vallei in. Eenmaal in de vallei was er een zijpad naar de Sutherland Falls. Deze watervallen zijn met 580 meter hoogte de hoogste in Nieuw Zeeland. Gelukkig klaarde het weer op en hadden we een mooi zicht op de watervallen. Na de watervallen was het nog een uurtje lopen naar de Dumpling hut. Daar weer avondeten gemaakt en weer solo gespeeld.

Het pad was over het algemeen prima onderhouden. Af en toe lag er een boom over het pad. Regelmatig waren er loopbruggen over drassige stukken en trappen om steile klimmetjes / afdalingen te vergemakkelijken. Niet heel interessant lopen dus, maar het uitzicht maakte veel goed. Waar je ook keek, het uitzicht was spectaculair. De rivier, bossen, watervallen en bergen zorgden regelmatig voor erg mooie vergezichten. Omdat de vallei erg steil is, de bergen gaan met hellingen van 60 tot 80 graden omhoog, is het pad erg gevoelig voor lawines. Regelmatig waren er stukken waar je niet mocht stoppen omdat het door het pad van een mogelijke lawine ging. Af en toe was het pad ook een stuk vernietigd door een eerder opgetreden lawine.

De laatste dag was weer een wandeling de Arthur vallei uit. De 18 km tocht slingerde langs (en over) de Arthur rivier. Onderweg kwam je langs de Bell Rock, een grote steen die uitgesleten was door het water waardoor je als het ware onder/in een grote stenen bel kon staan. Na een lunchpauze bij de watervallen ging het laatste stuk naar Sandfly Point. Daar moesten we nog een kwartiertje wachten om vervolgens met de boot terug naar Milford te gaan. De 20 minuten boottocht over de Milford Sound was lekker relaxed, het weer was prima en de uitzichten prachtig. Na de boottocht overgestapt op de bus en in 1,5 uur terug gereden naar Te Anau Downs, waar we de auto hadden staan. Deze rit over de Milford Road gaf ook weer prachtige uitzichten over de bergen van Foirdland. 's Middags in het hostel lekker gedouched en een draai was gedaan. Daarna avondeten gehaald bij de subway en daarna een biertje gedronken in een cafe aan het meer. Hier hadden we afgesproken met alle mensen die na de tocht nog in Te Anau bleven. Erg gezellig om nog een keertje met iedereen te kletsen onder het genot van een biertje.

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer