Op naar het noorden

Het laatste verhaal was vanuit Christchurch, nu een verhaal vanuit Mt. Taranaki.

Na 5 dagen Christchurch was het tijd om weer verder te reizen. Eerst nog een laatste bezoek aan tante Leentje, Yasuko, Henk en de kids gebracht en lekker gelunched in Christchurch. Daarna vertrokken naar Kaikura. Dit was ongeveer 3 uur rijden, eerst door het binnenland en vervolgens langs de spectaculaire kustlijn. In Kaikura een nachtje gebleven en vervolgens doorgereden naar St. Arnaud, bij Nelson Lakes National Park. De weersvoorspelling zag er namelijk goed uit en er was een mooie tweedagse tocht over een graad.

In St. Arnaud een kaart en huttickets gekocht, spullen gepakt en vertrokken naar de eerste hut. Dit was maar 1,5 uur lopen, maar dit scheelde de volgende dag een stevige klim. In de hut kreeg ik van anderen een goed hostel in Picton aangeraden en kreeg ik informatie over een klimmers-camping vlakbij Takaka. Vooral de laatste informatie was erg handig, aangezien ik nog een aantal dagen overhad op het zuideiland en nog wel wat wou klimmen. De volgende ochtend bleek het weer niet zo goed te zijn als voorspeld. Zodra we op de graad waren liepen we meteen de wolken in. Toen moest ik een keuze maken, verder lopen en de volgende dag terug lopen naar de auto, of omkeren en direct terug naar de auto. Uiteindelijk is het de laatste keuze geworden. Na iets meer dan een uurtje was ik weer terug bij de auto en onderweg naar Takaka. Op deze manier had ik daar een extra dagje.

Takaka ligt helemaal op het noorden van het zuideiland. Daar de klimmers-camping gevonden, wat niet veel voorstelde, maar erg dicht bij de rotsen was. Prima dus voor klimmers! En nu had ik toch nog wat aan mijn tent, die al drie maanden achter in de auto lag. Na het opzetten van de tent en het kennis maken met een aantal andere klimmers, kon ik mee met een groepje naar de rots. Daar de rest van de middag lekker in de zon geklommen. De keuze in de ochtend had dus goed uitgepakt (later kreeg ik te horen dat het weer op de graad verderop beter was, waardoor die keuze ook goed zou zijn geweest….). Een paar routes voorgeklommen, en twee ge-top-roped, maar dat waren een 18 en een 20 (in de Franse schaal is dat een 5c en een 6b). Tot half negen geklommen en daarna eten gekookt op de camping.

De volgende dag begon met een beetje regen en met natte rotsen kan er niet geklommen worden. De vorige avond kennis gemaakt met Ingrid en Lars (uit Noorwegen) en met hun naar de Pupu Springs gereden. Daar een rondje gelopen en daarna zijn we naar een ander klimgebied, aan de kust, gereden. Dat was een goede keuze, want vanwege de zeewind droogde de rots snel. In dat gebied de rest van de dag geklommen. Lekker in het zonnetje en mooie uitzichten over de kust. Na het klimmen nog langs grot gereden, waar prachtige stalagtieten te zien waren.

De derde dag begon weer met regen. Nu zag het alleen overal grijs. Dus zijn we in de ochtend naar Farewell Spit, het noordelijkste puntje van het zuideiland, gereden. Daar een stukje over het strand gelopen en daar nog een zeehond gezien. In de middag was het toch nog mogelijk om twee routes te klimmen, maar daarna ging het weer verder met regenen.

De vierde dag begon met zoveel regen dat er de rest van de dag waarschijnlijk niet meer te klimmen viel. Daarom de spullen ingepakt, de tent in drie vuilniszakken gedaan en naar Picton gereden. Daar had ik een reservering voor een drietal duiken gemaakt. ‘s Middags langs de duikschool gereden om een theorieboek op te halen. Twee van de duiken zouden namelijk de onderwater fotografie specialty vormen. En daar hoorde ook wat theorie bij. Achteraf gezien stelde de theorie niet zo veel voor, maar er zaten wel een aantal nuttige onderdelen bij. De volgende ochtend kregen we nogmaals de theorie te zien op video. Daarna werd er wat geoefend met de onderwatercamera en konden we spullen klaarzetten voor de eerste duik. De eerste duik was een klein stukje varen met de boot. Helaas werkte het weer niet mee, maar ja, nat werden we toch wel. In totaal waren we met 6 personen. Drie anderen deden een andere cursus.

Het duiken was prima. Het water is redelijk helder, zicht tot 10 meter, en er zwemt genoeg vis rond. Het foto’s maken viel wel enig sinds tegen, omdat het lastig was om de belichting goed te krijgen. De externe flitser zorgde er namelijk nogal eens voor dat de foto overbelicht werd. Maar zoals bij de foto’s te zien valt, zijn er een aantal nog best goed gelukt.

De tweede dag ging de eerste duik naar de Mikahel Lermentov. Dit is het wrak van een groot (170 meter lang) russisch cruiseschip. Om er te komen moesten we eerst 1,5 uur varen. Het wrak lag op de zijkant en begon om een hoogte van 14 meter. We hebben ruim een half uur rond het wrak gedoken, tot een diepte van 25 meter. Dat was het diepste wat ik ooit gedoken heb. Om echt een goede indruk te krijgen moet je waarschijnlijk veel meer duiken maken, zo groot is het. Aangezien het wrak er al vele jaren ligt is het behoorlijk begroeid, maar toch was het mooi om te zien. Vanwege de grootte, de diepte en de begroeiing was het lastig foto’s maken. Daarom zijn we voor de tweede duik naar een andere locatie gegaan. Daar groeide veel kelp, wat het een bijzondere duik maakte en wat een stuk beter was voor het fotograferen.

Het duiken was het laatste wat ik op het zuideiland gedaan heb. De volgende ochtend ben ik om 8 uur met de boot vertrokken naar het noordeiland. Ik had nog wel een maand op het zuideiland willen door brengen, maar in het noordeiland zijn toch ook nog een aantal dingen die ik graag wil doen. Het weer tijdens de overtocht was prima, en na iets meer dan drie uur waren we weer in Wellington. Na het klimmen, duiken en de vroege boottocht heb ik de middag lekker in het zonnetje doorgebracht bij een hotstel 30 minuten ten noorden van Wellington.

Vandaag naar Stratford gereden, daar een kopje thee gedronken bij Richard en Hilary en de sleuten van het huis van Paul in Kaponga opgehaald. Daar nu mijn intrek genomen. De weersvoorspelling voor de komende twee dagen ziet er goed uit, dus hopelijk deze keer wel een kans om wat te lopen (en van de uitzichten te genieten) op Mount Taranaki. Daarna kerst bij Richard en Hilary om vervolgens richting het vulkanische gebied in het centrum van het noordeiland te rijden.

Vanuit Nieuw Zeeland wens ik iedereen alvast een fijne kerst! Ik moet zeggen dat het wel vreemd is om rond kerst lekker in korte broek in het zonnetje te lopen, maar echt verkeerd is het niet.

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer