The longest day

In het vorige bericht schreef ik: Hopelijk kan ik in mijn volgende verhaal schrijven dat we de top gehaald hebben. En dat is nu het geval, we hebben de top gehaald! De eerste dag zijn we na alle voorbereidingen naar Aspiring Hut gelopen. De tweede dag naar de Colin Todd Hut, de derde dag Mount Aspiring beklommen. De vierde dag hebben we vanwege het slechte weer binnen gezeten en de laatste dag zijn we terug naar de parkeerplaats gelopen.

Tot zo ver de hele korte versie, hieronder volgt een uitgebreider verslag.

Op zondag en maandag hadden we alle voorbereidingen gedaan. Het laatste materiaal aangeschaft, eten ingekocht (ruim 30 energy-gels, die veel suikers bevatten en elk uur gegeten dienen te worden) en rugzakken gepakt. Ondanks het streven 'snel en licht' waren de rugzakken toch 22 kilo zwaar. Dus werd de rugzak nog maar eens uitgepakt en werd van alles overwogen of het toch niet thuis kon blijven. Helaas was dat nauwelijks het geval en was mijn rugzak uiteindelijk 21 kilo.

Dag 1

Aangezien Rob maandag nog moest werken reden we pas 's avonds om half 8 uit Wanaka weg. Na een uur rijden waren we bij de parkeerplaats en begonnen we aan het eerste gedeelte, de twee uur durende wandeling naar Aspiring Hut. Eenmaal bij de hut aangekomen was het al donker en hebben we snel eten gekookt en zijn we direct naar bed gegaan.

Dag 2

De volgende ochtend om 6 uur opgestaan en om 7 uur waren we weer onderweg. De eerste vier uur liepen we verder de Matukituki vallei in. De tocht ging langs de rivier, over de vlaktes en door het bos. Daarna waren we aan het einde van de vallei en kon er aan de klim begonnen worden. Eerst een stukje door een puinveld omhoog om vervolgens over de sneeuw door een soort kloof omhoog te klimmen. Het laatste stukje van de kloof was een waterval, waardoor we aan de zijkant via de rotsen omhoog moesten klimmen. Niet moeilijk maar met 21 kilo op de rug toch behoorlijk inspannend. Eenmaal boven aan de kloof aangekomen ging de tocht verder over de sneeuw naar Bevan Col. Deze hele klim (900 hoogtemeter) duurde ruim 4 uur. Maar eenmaal bij Bevan Col aangekomen hadden we een prachtig uitzicht op mount Aspiring. Het laatste stuk van deze dag bestond uit een gletsjer die overgestoken moest worden. Dit duurde ruim twee uur en had een gemeen klimmetje (100 hoogtemter) op het einde. Maar om 6 uur waren we dan toch bij de Colin Todd Hut. Weer een freeze-dry maaltijd gegeten en kennis gemaakt met de andere mensen in de hut. Er waren namelijk nog 5 andere groepen (13 personen), waarvan 4 met een berggids. Deze mensen waren allemaal met de helicopter ingevolgen, waardoor ze er veel eerder waren dan wij. Aangezien er maar 12 bedden in de hut waren was er een klein probleem. Na wat inschikken konden er 14 mensen op de bedden slapen en 1 iemand (Rob) op een extra matras op de vloer.

Dag 3

2.30 uur, de eerste wekker gaat af, een boel gestommel, maar wij kunnen nog even verder slapen. 3.00 uur, de volgende wekker gaat af, nog meer gestommel en aangezien de ruimte in de hut beperkt is blijven we nog even liggen. Om 4.00 uur gaan wij er dan ook maar uit. Een snel ontbijt (muesli) en de tassen kunnen weer gepakt worden. Het plan is om alle spullen mee te nemen, het grootste deel onder aan 'the Ramp' te laten liggen, de berg te beklimmen we af te dalen, de spullen weer te pakken en door te lopen naar French Ridge Hut. Dit zodat we een deel van de terugweg al gedaan hebben en we donderdag snel terug kunnen.

Om 5.30 uur, met alle bepakking bij ons gaan we dan in het eerste ochtendlicht op weg.  Na 1,5 uur lopen (300 hm) komen we bij de onderkant van 'the Ramp' aan. The Ramp is een groot sneeuwveld aan de zuidzijde van Mount Aspiring met een helling van ongeveer 50 a 60 graden. Alle  bagage uit de rugzakken gehaald en alleen het hoog nodige meegenomen.  Klimspullen, EHBO, energy-gels, bivac zak, wat warme kleding, brander en pan, hoofdlamp en een waterzak (waarvan de slang al lang bevroren is....). Met lekker lichte rugzakken konden we nu (7.30 uur) 'the Ramp' gaan beklimmen.

Eerst maak je een zekeringspunt (standplaats) met behulp van een snowstake, een 60 cm lang aluminium hoekprofiel. Dit sla je de sneeuw in en aan de bovenkant maak je het touw vast om te zekeren. Daarna gaat de eerste persoon 25 meter omhoog klimmen, slaat een tweede snowstake de grond in, maakt het touw er aan vast (met een setje) en klimt nogmaals 25 meter. Hand hand voet voet, hand hand voet voet, en voor de afwisseling eens: hand voet hand voet, hand voet hand voet enz.... Eenmaal aan het einde van het touw (50 meter) aangekomen maakt de klimmer het volgende zekeringspunt (standplaats) met behulp van een derde snowstake. De tweede persoon breekt dan het eerste zekeringspunt af en klimt 25 meter omhoog, haalt de snowstake eruit en klimt de volgende 25 meter omhoog. Daarna kan de tweede persoon de volgende 50 meter klimmen.
Na 2 uur klimmen kwam de zon eindelijk boven de horizon te voorschijn en begon de temperatuur eindelijk een beetje te stijgen. Hierdoor is het niet meer zo koud als je staat te zekeren en ontdooit de waterslang eindelijk weer.

Het hele proces van klimmen en zekeren herhaal je 13 keer en dan sta je 6,5 uur later (14.00 uur) eindelijk boven aan 'the Ramp'. Tegen die tijd kwamen er al een aantal groepen terug van de top. Die groepen waren wat eerder weg gegaan, hadden nauwelijks bagage mee (waardoor het lopen van de hut naar 'the Ramp' aanzienlijk sneller gaat) en hadden een gids bij zich. Dus geen wonder dat die al weer op de terugweg waren. Het water was op, maar met behulp van de brander en de pan konden we sneeuw smelten. Na een half uurtje hadden we genoeg sneeuw gesmolten om elk 2 liter water te hebben en begonnen we aan de klim naar de top.

De klim naar de top ging over een relatief vlakke graat. De graat was grotendeels bedekt met sneeuw, maar sommige stukjes moetsen we over de rotsen klimmen. Aangezien de graat erg breed was lieten we het touw en de klimspullen boven aan 'the Ramp' achter. Na twee uur klimmen (800 hm) waren we dan eindelijk op de top (16.30 uur). Hoera! En wat een uitzicht, naar het noorden Mount Cook (de hoogste berg van Nieuw Zeeland), naar het oosten en zuiden meer bergen en naar het westen bergen en de zee! Na de nodige foto's waren we weer snel op de weg terug naar de top van 'the Ramp'. Het afdalen gaat gelukkig een stuk sneller dus om 17.30 uur konden we gaan beginnen met het afdalen van 'the Ramp'.

Om het proces van het afdalen zo snel mogelijk te laten verlopen bouwden we eerst een standplaats, liet Rob mij 25 meter zakken, sloeg ik een snowstake de sneeuw in en bevestigde het touw, waarna ik de resterende 25 meter gezakt werd. Daar maakte ik weer een standplaats, waarna Rob kon beginnen met het afbreken van zijn standplaats en het afklimmen. Dit proces moest ook weer 13 keer herhaald worden. En het gaat nauwelijks sneller dan het klimmen. Na een aantal (ong. 5) touwlengtes begon het behoorlijk te schemeren. Maar nadat we de gletsjerbrillen afgezet hadden bleek het nog wel mee te vallen. We konden weer verder abseilen/afklimmen. Na een stuk of 4 touwlengtes stonden we beide weer op een standplaats en deze keer begon het echt donker te worden. We besloten nog een touwlengte af te dalen en dan de lamp te pakken.

BOEM, flits, enkele seconden donker, het besef dat ik gelukkig nog steeds op de standplaats sta, whow, wat was dat.... Er bleek een stuk ijs (vuist grootte) naar beneden te zijn gekomen wat mijn helm getroffen had. Gelukkig deed de helm zijn werk en konden we weer verder afdalen. Nu toch maar de lamp gepakt en weer naar beneden. Twee touwlengtes later is het ineens donker. De hoofdlamp had er geen zin meer in. En aangezien we zo licht mogelijk omhoog wilden hadden we er maar eentje bij ons. Hmm, wat nu.... Gelukkig hadden de andere groepen een duidelijk spoor achter gelaten en met het licht van de maan en de sterren viel dit net te volgen. Het maken van de standplaatsen ging nu aanzienlijk langzamer aangezien het bijna allemaal op gevoel gedaan moest worden.

Na een touwlengte was het helaas een wirwar van sporen, waarvan de duidelijkste omhoog liep. Wat nu, na enige discussie toch maar besloten om een stukje verder af te dalen. Met behulp van de achtergrondverlichting van mijn GPS kon ik opmaken dat ik vlak bij een redelijke afgrond stond. Dit zou de onderkant van 'the Ramp' kunnen zijn en er is 1 plek waar je er vanaf kan, maar waar..... Eerst maar weer eens een stukje omhoog geklommen, nog meer overleg, standplaats gemaakt, Rob gezekerd, Rob ging verder klimmen. Ineens ging mijn hoofdlamp weer aan en konden we zien dat we een stukje verderop van 'the Ramp' af konden. Helaas ging na ongeveer 30 seconden de hoofdlamp ook weer net zo plotseling uit. Maar we hadden een idee welke kant we op moesten. Toch eerst een stukje naar boven, dan 20 meter naar links traveseren en vervolgens 20 meter naar beneden. Rob klom dit eerst en met behulp van het licht van de GPS kwam hij van 'the Ramp' af. Hij schreeuwde dat hij zijn lamp zou pakken, dus bleef ik nog even wachten. Na een aantal minuten (geen idee hoe lang) kwam hij terug met de melding dat hij zijn lamp niet kon vinden. Dus moest ik de laatste touwlengte maar in het donker afklimmen. Dat ging allemaal goed en zo stonden we beide weer bij onze bagage. Een blik op mijn horloge bracht mij aan het schrikken, 1.30 uur. Dat betekende dat we bijna 8 uur over het afdalen gedaan hadden. Oeps...

De tocht naar French Ridge Hut was niet haalbaar (dat was nog eens vier uur lopen) dus hadden we de rugzakken weer ingepakt en zijn we terug gegaan naar de Colin Todd Hut. Na een uurtje over de gletsjer lopen (eigenlijk meer zwalken van de vermoeidheid) waren we weer terug bij de hut. Buiten een muesliereep naar binnen gewerkt, de slaapzak gepakt en daarna stilletjes naar binnen gegaan. Een bed was vrij, deze keer voor Rob, en ik kon op het extra matras op de vloer slapen. Daar had ik helemaal geen problemen mee na 21 uur onderweg te zijn geweest.

Dag 4

Om 6.30 uur waren de eerste mensen al weer op, om die dag terug naar het dal te lopen. Ze waren we enigsinds verbaasd om ons daar aan te treffen. En aangezien ik op de grond lag, lag ik lekker in de weg. Maar aangezien die mensen weg gingen, kon ik mooi in hun bed verder slapen. Een uurtje later was iedereen in de hut wakker en bezig met het maken van het ontbijt. Een blik uit het raam bleek voldoende om nog veel langer in bed te kunnen blijven liggen. Het sneeuwde en waaide namelijk hard.

De hele dag bleef het sneeuwen en waaien, waardoor we besloten om de volgende dag pas te vertrekken. Heel niet erg om een rustdag te hebben na twee van zulke dagen. En in de hut waren 4 berggidsen aanwezig, met 5 klanten. Die gingen allemaal knopen, takels en reddingstechnieken oefenen. Dus de dag werd gevuld met het kijken (en af en toe zelf proberen) naar de oefeningen en eten. Aangezien de anderen met de helicopter ingevolgen waren hadden ze genoeg eten bij zich om met ons te delen.

Dag 5

Deze dag was het weer wel goed en zijn we om 5.30 uur opgestaan. Om 7.30 uur was alles gepakt, de hut weer schoon gemaakt en iedereen klaar om de gletsjer op te gaan. Twee groepen gingen met de helicopter terug en de andere twee (en wij) liepen weer via Bevan Col terug het dal in. Na een uurtje waren we de gletsjer weer over en nog een uurtje later waren we al weer boven aan de kloof. Dat ging gelukkig een stuk sneller dan op de heenweg. Via de rotsen kwamen we weer op het sneeuwveld aan, waar een van de gidsen ons op twee abseilhaken wees. Hierdoor konden we een 20 meter abseilen en waren we lekker snel terug in de vallei. Daar alle klimspullen in de rugzak gestopt en weer door het bos, over de vlaktes en langs de rivier naar Aspiring Hut gelopen. Aangezien Rob de huttenwaardin goed kent konden we daar een kopje thee drinken. Na ruim een uur waren we klaar voor het laatste stukje naar de auto.

Rob had ondertussen zijn bergschoenen verwisseld voor een paar gympen om het laatste stuk wat comfortabeler te lopen. Na drie kwartier viel Rob ineens vloekend op de grond en greep naar zijn enkel. Vanwege het oneffen terrein bleek hij zijn enkel verzwikt te hebben. Gelukkig was er een beekje in de buurt om zijn enkel te koelen. Al snel bleek het voor Rob niet mogelijk om verder te lopen naar de auto. Na een kort overleg ben ik terug gelopen naar Aspiring Hut, waar iemand (John) met een four-wheel-drive was. Gelukkig was John toch al van plan om naar Wanaka te rijden, dus ben ik bij hem in de auto gestapt en hadden we Rob opgepikt. Om 21.00 uur waren we dan eindelijk weer terug bij de auto. Rob is achterin gaan zitten en ik ben terug gereden naar Wanaka. Daar maar snel een paar broodjes Kebab gehaald en naar Robs huis gereden.

Dat was weer een mooi en leerzaam alpine-avontuur.

Aangezien ik de volgende dag toch nog wat last had van mijn nek (vanwege het blok ijs dat ik op mijn hoofd gekregen had) ben ik maar even langs de dokter geweest. Hij dacht dat het een kleine whiplash was, maar dat zou met een paar dagen wel weer over moeten gaan. En het gaat elke dag weer een stukje beter.

Afgelopen dagen in heb ik weer Wanaka rond gehangen. Al het materiaal weer uitgezocht en schoongemaakt. Wat bijgeslapen en aan de website gewerkt. Deze is nu bijna af, dus ben ik eens plannen gaan maken voor de rest van mijn trip. Aangezien ik nog een maandje op het noordeiland wil rond reizen heb ik een plekje op de boot gereserveerd voor vrijdag 21 december.

Tot die tijd ga ik nog naar Mount Cook Village, Christchurch (op bezoek bij familie), Arthurs Pass, Nelson Lakes National Park en Picton. Dus tijd om Wanaka weer vaarwel te zeggen en verder te trekken.

Reacties 1

Rienco 03-12-2007 18:14

Hey Wouter,

Leuk hoor om zo alles een beetje mee te krijgen. En wat een mooie uitzichten!!! op naar het volgende verhaal en alvast een fijne Sinterklaas gewenst

Groetjes,

Rienco

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer