Vele ontmoetingen

Na alle avonturen rond Wanaka was het tijd om weer richting het noorden te reizen. Na een laatste dag werken aan de website was de deal tussen Rob en mij aan beide zijden vervuld. Aspiring was beklommen en de website was af.

Na de laatste nacht nog bij Rob geslapen te hebben ben ik de volgende ochtend naar Mount Cook Village gereden. Dit was ongeveer 3 uur rijden, en wederom een mooie rit. Het laatste half uur rijdt je door de vallei met een prachtig uitzicht over het meer en op Mount Cook. In Mount Cook Village aangekomen had ik een ticket gekocht voor de Mueller hut (op aanraden van Rob). Alle spullen voor de overnachting weer in de rugzak gestopt en op pad gegaan. De Mueller hut ligt ongeveer 1000 meter boven het dal, dus het was nog een stevige klim. Na 1,5 uur over de vele traptreden omhoog geklommen te zijn ging de route verder als een 'poled route'. Dit houdt in dat het geen pad meer is, maar een spoor gemarkeerd met rode palen. Het laatste uur ging het pad grotendeels door de sneeuw, waarbij de gamaschen weer goed van pas kwamen. Eenmaal bij de hut aangekomen kon ik 's middags lekker genieten van het uitzicht. Ten noorden van de hut was Mount Cook, Ten oosten was het dal waar Mount Cook Village ligt, ten zuiden ligt Mount Sefton en ten westen was het uitzicht op een bergketen (naam moet ik even verschuldigd blijven) waar regelmatig kleine lawines naar beneden kwamen.

In de hut kreeg ik te horen dat de zonsopgang vanaf de top achter de hut (Mount Olivier, ong. 30 minuten lopen) zeer de moeite waard was. Dus de volgende ochtend zijn ik en Matine (een oostenrijkse) om 4.30 opgestaan en om 5 uur zaten we boven op Mount Olivier van de zonsopgang te genieten. Muts op, handschoenen aan, 4 lagen kleding en fototoestel mee. Na een uurtje waren we weer vele foto's verder en hadden we een prachtige zonsopgang gezien. Snel terug naar de hut en ontbijten. Aangezien we na deze tocht toch al wakker waren zijn we meteen maar doorgelopen naar beneden. Achteraf gezien maar goed ook, want er was geen wolkje aan de lucht, waardoor het steeds warmer werd in de zon.

Gelukkig waren we voor het warmst van de dag weer in het dal en zijn we het dal weer uitgereden. Eerst nog even langs het tankstation in Twizel om Matine af te zetten (zij ging liftend verder naar Wanaka en ik wou naar Lake Tekapo) en een ijsje te eten. Daar werd ik ineens aangesproken door twee jongens die ik op onze terugtocht van Mount Aspiring de weg gewezen had over Bevan Col. Zij hadden het plan om wat te gaan rotsklimmen bij Mount Cook Village. Al snel zat ik weer in de auto en reed ik dus weer terug naar Mount Cook Village. Daar 's middags nog een mooie route geklommen van twee touwlengtes. Niks moeilijkst, het waren maar twee dertiens (omgerekend iets van 4 of 5a), maar wel de mooiste dertien van het zuid eiland, aldus het routeboek. De route was heerlijk klimmen en de uitzichten op Mount Cook (en alle bergen er omheen) was prachtig. Helaas begon het behoorlijk te waaien, omdat er een slechtweer front aan kwam, waardoor we het bij deze ene route moesten laten. Daarna voor de tweede keer het dal uitgereden en nu wel naar Lake Tekapo gegaan. Daar wat makkelijks te eten gekookt en vroeg naar bed gegaan.

Op donderdag (niet dat de dag hier iets uitmaakt) verder gereden naar Methven. Dit dorp ligt op 60 km van Christchurch en 30 km van Mount Sommers. De laatste was de berg waar omheen ik twee dagen wou wandelen. Dus weer eten ingeslagen en in het hostel alle spullen weer gepakt. Daar had ik alle ruimte voor, want in het hostel was ik de enige! Het bleek dat Methven meer een wintersport dorp is en de rest van het jaar uitgestorven is. Maar goed, het was maar voor een nachtje, dus zo'n ramp was het ook weer niet. De volgende ochtend naar de parkeerplaats bij de berg gereden en begonnen aan de tramp.

De tramp was een mooi 'rondje om de berg' met halverwege een backcountry hut. De eerste dag ging om de noordkant van de berg. Het was een mooie tocht door de bossen en langs de rivier. Onderweg ben ik maar twee andere mensen tegen gekomen die de wandeling aan het lopen waren (maar dan de andere kant op) en een groep DOC medewerkers die wat onderhoud aan een hut aan het plegen waren. Dit geeft wel aan dat de wandeling helemaal niet touristisch is. Daarom was ik enigsinds verbaast toen ik bij de hut aan kwam, deze bood plaats aan 32 personen! Een blik in het huttenboek verschafde helderheid, met enige regelmaat bezoeken schoolgroepen van 25 kinderen uit Christchurch de hut. Ze krijgen dan een soort van tramping-les. Dat is weer eens wat anders dan de standaard gymles in Nederland.

Ik was (weer) de enige in de hut. Gelukkig had ik mijn dagboekje meegenomen, wat ik in alle rust weer wat kon bijwerken. En toen het donker (en kouder) begon te worden, wat rond negen uur was, ben ik lekker in mijn slaapzak gekropen en heb ik nog wat muziek geluisterd. Na een half uur ging ineens de deur open en kwamen zeven brandweerlieden de hut binnen lopen. Zij waren verbaasd om iemand in de hut te zien en ik was verbaasd om hun te zien. Na een kennismaking bleek dat zij de volgende dag een gebiedsverkenning hadden. Dit omdat het gebied net door DOC gekocht was en de brandweermannen dus moesten leren hoe het in elkaar zit. Zij waren met twee fourwheeldrives naar de hut gekomen en hadden natuurlijk twee dozen bier meegenomen. Dus de slaapzak weer uit en nog een uurtje gezellig biertjes gedronken met de brandweermannen.

De volgende ochtend werd ik wakker met de mededeling dat ze nog wat bacon en worstjes over hadden. Dus als ik snel mijn bed uit kwam had ik nog een warm ontbijt. Dat was even lekker smullen en daarna weer op pad. De zon scheen weer fel en na een uurtje had ik al weer een liter water op. Maar gelukkig kon ik regelmatig mijn water bijvullen met het smeltwater uit de beekjes die van de berg afkwamen. Ook deze dag maar twee andere mensen tegen gekomen. Zij maakte een dagtocht naar de top van Mount Sommers. Dit was voor mij ook mogelijk, het was namelijk nog maar een klim van 500 hoogtemeter die ik zonder rugzak kon doen. Maar vanwege de brandende zon en het idee om na afloop naar Christchurch te rijden besloot ik het toch maar niet te doen. Rond drie uur was ik weer terug bij de auto. Daar ben ik nog even naar de rivier gelopen om mijn voeten te wassen en wat schone sokken en schoenen aan te doen. Maar voor dat ik er erg in had, hadden de sandflies mijn voeten en benen al weer gevonden.... Dus maar snel de auto in gegaan en naar Christchurch gereden.

In Christchurch mijn intrek genomen in het hostel. Eerst maar eens een douche genomen en naar de subway gegaan voor wat avondeten. De volgende dag (zondag al weer) 's ochtends Christchurch ingeweest. Het was wel weer eens lekker om door een stad te lopen. En tegen het middaguur naar de andere kant van de stad gereden om samen met Henk (mijn achteroom) en Lucas (zijn zoontje van twee) op bezoek te gaan bij 'tante Leentje' (een zus van mijn opa). Met z'n vieren lekker in Christchurch gelunched en daarna naar het huis van Henk en Yasuko (de vrouw van Henk) gegaan. Daar kennis gemaakt met Rob, de tien dagen oude zoon van Henk en Yasuko. Daar de hele middag en avond zitten kletsen en foto's (van mij in Nieuw Zeeland en van Henk in Nederland) gekeken. Om 10 uur toch maar afscheid genomen, maar dat ik voor korte duur, morgen ga ik er namelijk nog een keertje langs.

Gisteren een dagje gewinkeld. Eerst maar eens een vlucht gewijzigd. Ik vlieg nu om 17.10 uur vanaf Londen naar Amsterdam, ipv 20.15. Dat scheelt weer drie uur wachten. Daarna nog wat defecte outdoor artikelen omgeruild, gelukkig doen ze hier niet zo moeilijk over garantie. En een boeking gemaakt voor de activiteit van vandaag.

Vanochtend nog maar eens gebeld, varen jullie wel uit met zo veel regen? Maar dat bleek voor hun geen probleem te zijn. Dus ben ik om 10 uur in de auto gestapt en naar Arakoa gereden. Daar ingechecked, omgekleed en de bood opgegaan. Om 12.30 voeren we (10 personen) de baai in, op zoek naar dolfijnen om mee te zwemmen. Nou ja, eigenlijk is het andersom, jij gaat het water in en de dolfijnen zwemmen rond jou. Wat een ervaring! Na ongeveer 10 minuten varen zagen we de dolfijnen al vlak bij de boot zwemmen. Dus iedereen snel het water in en voor we het wisten waren de dolfijnen overal. Af en toe schoten ze ineens langs je heen en sprongen ze uit het water. Het mooiste is als je oogcontact kan leggen met een dolfijn, waarna hij (of zij, geen idee) een rondje om je heen begint te zwemmen. Als je dan mee draait en oogcontact blijft houden, dan blijft de dolfijn ook rondjes om je heen zwemmen. Dit is een soort spelletje wat de dolfijnen met je spelen en na 5 rondjes won de dolfijn (hij kon sneller rondjes zwemmen dan ik kon draaien) en zwom hij er weer vandoor. Maar er waren nog genoeg andere dolfijnen die rond zwommen en ook spelletjes wouden spelen. Fantastich! Voor dat we er erg in hadden was het uur al weer voorbij en moesten we de boot weer op. Tijdens de vaart terug naar de haven zwommen de dolfijnen nog een stukje mee op de boeggolf van de boot (zie http://www.mountainventureswanaka.com/wouter/dolphins1.avi (ong 20 mb)) en maakte ze nog een paar mooie duiken (zie http://www.mountainventureswanaka.com/wouter/dolphins2.avi (ong 9 mb)). Daarna weer in de auto gestapt en terug gereden naar Christchurch.

Net weer eens een telefoontje met Ermelo gepleegd, Henk nog maar eens gebeld en afgesproken om morgen nog eens langs te gaan. Robin nog eens gesproken (iets wat ik de laatste keer gedaan had voordat ik Aspiring ging beklimmen), hij bleek ook al weer in Christchurch te zijn. En dit hele verhaal weer getyped en vele fotos geupload. Het was weer een bijzondere dag met een druk einde.

Het plan is om morgen nog langs Henk en tante Leentje te gaan en 's middags naar Kaikura te rijden. Vrijdag waarschijnlijk verder rijden naar St. Arnaud, bij Nelson Lakes National Park. Daar dan 2 a 3 dagen lopen en dan door rijden naar Picton. Daar aangekomen heb ik dan 1 dag om wat theorie door te werken en 1 dag om de theorie in de praktijk te brengen. De theorie betreft de onderwater fotografie specialty van de duikopleiding. De praktijk zal twee duiken worden naar een groot cruiseschipwrak op 15 meter diepte en er vervolgens foto's van te maken. Dat lijkt me wel een mooie combinatie.

Genoeg om weer naar uit te kijken dus. Nogmaals de groeten uit Nieuw Zeeland en sterkte met het herfstweer en de nachtvorst in Nederland. 

Reacties 1

Robin 12-12-2007 09:53

Beste Wouter,

Klinkt allemaal erg goed. Ik heb niet echt passend afscheid genomen omdat ik dacht dat ik je nog wel zou zien na Mt. Aspiring maar dit bleek niet het geval. Ik zit op het moment in Christchurch (zoals verwacht) en blijf hier waarschijnlijk tot vrijdag of zaterdag. Het ligt een beetje aan het weer en de snelheid waarmee ik de musea hier weet af te werken

Daarna Kaikoura, waarschijnlijk via Nelson naar Motueka, Abel Tasman, Nelson tijdens Kerst en door naar de Queen Charlotte track om Nieuwjaar te vieren in Picton (hoewel de feestdagen hier me eerlijk gezegd gestolen kunnen worden, Kerst zonder lage temperaturen is geen Kerst, maakt niet uit hoeveel versieringen je er tegenaan gooit )

Dan: Noordereiland.

M'n trip naar New York begint ook gestalte te krijgen.

Tot nu toe gaat alles mij erg goed af (na die heerlijke tijd in Wanaka) en ik ben blij te horen dat dat voor jou ook geldt.

Groet,


Robin

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer