West Coast en Wanaka

Afgelopen week was weer een reis week, vanaf Motueka via de westkust naar het zuiden. De eerste dag zijn we van Motueka naar Westport gereden. Onderweg hebben we nog St. Arnaud aangedaan. Dat is de toegangsplaats naar het Nelson Lakes National Park. In dat park hebben we nog een wandeling van 1,5 uur gemaakt om de rit even te onderbreken. De wandeling begon langs het meer met mooie uitzichten van het park. Na een half uurtje lekker op het kiezelstrand gelunched en daarna terug gelopen via het pad door het bos. Een tweede stop was bij de langste hangbrug van Nieuw Zeeland, 110 meter overspanning. En voor 5 dollar mocht je er nog overheen lopen ook ;). 's Avonds bij het hostel nog een rondje langs de kust gelopen en van de woeste zee genoten.

De tweede dag ging de rit van Westport naar Greymouth. Onderweg gestopt bij Punakaiki waar de 'pancake rocks' en de 'blowholes' te zien zijn. Aangezien dit het beste is bij hoog tij, wat nog twee uur duurde, hebben we eerst twee kortere wandelingen gemaakt. Eentje naar het strand en eentje langs een rivier door een mooie valei. Na de lunch was het tijd om de rotsformaties te gaan bekijken. De laagjes in de rotsen zagen er echt apart uit. Maar helaas was de zee te rustig (en het weer te mooi) om voor blowholes te zorgen. Nu hadden we alleen de holes en geen water wat omhoog kwam spatten (is het mooi weer, is het weer niet goed).

De derde dag ging de rit van Greymouth naar Frans Jozef. Frans Jozef is een van de twee plaatsen langs de westkust die bekend staat om de gletsjer (de andere is Fox Glacier). 's Middags zijn we naar de gletsjer gelopen. Best bijzonder om de gletsjer uit te zien komen tussen de bomen. Het schijnt een van de twee plekken ter wereld te zijn waar de gletsjers zo laag komen (de andere is ergens in Zuid Amerika). Robin wou graag een gletsjertour doen dus besloten we om er nog een dagje te blijven. Zelf had ik er geen zin in om over uitgehakte treden met een paar nep stijgijzers en een houten pickel achter een gids aan te lopen. Helaas regende het de hele volgende dag, iets waar de westkust om bekend staat.

De volgende dag zijn we doorgereden naar Wanaka. Deze rit ging over de Haast pas, waar we mooie uitzichten hadden op de bergtoppen van Mt. Aspiring National Park. Erg vervelend om daar te rijden, je moet je aandacht de hele tijd verdelen tussen de uitzichten en de weg. Maar dankzij een aantal tussenstops (om van het uitzicht te genieten en foto's te maken) ging dat allemaal goed. In Wanaka naar 'The Purple Cow' hostel gegaan. Een prima hostel met een magnefiek uitzicht (zie de foto's).

In Wanaka zijn we twee dagen gebleven. Eerst hebben we voor Robin nieuwe wandelschoenen gekocht, waarna we beide dagen twee wandelingen van ongeveer 3 uur gemaakt hebben. De eerste wandeling ging via het Diamond Lake naar Rock Hill, waar we een prachtig panorama hadden van Lake Wanaka en de bergen in Mt. Aspiring National Park. De tweede wandeling ging via Rob Roy Valley naar de Rob Roy Gletsjer. Daar zagen we nog een kleine lawine, best spectaculair!

Na de eerste wandeling kwamen we op de terugweg langs een rotsklimgebied. Daar moest natuurlijk even rond gekeken worden. Er bleek een groep jongeren met school aan het klimmen te zijn, niet verkeerd voor een gymles..... Mijn vingers begonnen wel te jeuken, maar helaas had ik geen klimpartner. Eenmaal terug op de parkeerplaats bleek er net een Engelsman (die al twee jaar in Nieuw Zeeland woont) aan gekomen te zijn met hetzelfde probleem. Met ook nog een spanjaard zijn we weer het klimgebied ingelopen en hebben we een paar routes geklommen. De eerste zeventientjes (tja, geen franse waardering hier) zijn gehakt, heerlijk!

Tijdens het klimmen kwam ook de bergsport ter sprake. Andy (de engelsman, die Civiel Ingenieur is, wat een toeval....) bleek ook een alpinist te zijn en aangezien hij net naar Queenstown verhuisd was, was hij op zoek naar mensen om mee de bergen in te gaan en Mt. Aspiring (3057 m) te beklimmen. Dat aanbod was natuurlijk te mooi om af te slaan! Na het rotsklimmen nog wat plannen gemaakt voor de beklimming van Mt. Aspiring. Andy had al zijn materiaal, alleen lag een deel van mijn alpine spullen nog in een doos in Ermelo. Na een telefoontje met mijn ouders is er nu een pakket onderweg naar Wanaka met mijn bergschoenen en stijgijzers. De rest van het materiaal had ik al wel bij me. Als het goed is arriveerd het pakket over iets meer dan een week bij het hostel in Wanaka.

Om geen week te gaan zitten wachten om het pakket hadden we besloten om via Te Anau naar Milford Sound te rijden. Daar schijnen prachtige fjorden te zijn. Ook is er de Milford Sounds Great Walk. Dit schijnt een van de beste wandelingen van Nieuw Zeeland te zijn (en volgens sommige zelfs een van de beste ter wereld). Het boekingsseizoen voor deze tramp opent op 1 juli en is daarna al snel volgeboekt. Maar er bleken voor maandag nog drie plekken vrij te zijn! Dus heb ik meteen twee van die plekken geboekt. Echt super! Ik had namelijk helemaal niet gedacht om die tramp te kunnen gaan lopen. Er hangt wel een klein prijskaartje aan, de hutten (3 stuks, dus 4 dagen lopen) zijn ongeveer vier keer zo duur als de gewone hutten. En je moet met een boot naar de start gebracht worden en met een boot en bus van het einde weer terug naar het begin. Maar het schijnt de moeite waard te zijn, ik ben benieuwd.

Vandaag van Wanaka naar Te Anau gereden. Dit was een rit van bijna 300 km, maar de wegen waren goed, dus schoot het lekker op. Net boodschappen gedaan voor vanavond en voor tijdens de tramp. In het hostel weer de mogelijkheid om foto's te uploaden. Dus er staan weer twee albums bij. Komende 4 dagen dus weer lekker trampen. Daarna gaan we misschien nog een bezoekje aan Milford Sound zelf brengen. En tegen die tijd zou het pakket in Wanaka aan moeten komen. Dus dan terug naar Wanaka en de bergen in.

Nog even een klein dingetje recht zetten, Robin komt uit Bergen (vlak bij Alkmaar).

Al met al genoeg plannen en genoeg activiteiten om nog een tijd lang zoet te blijven. Tot de volgende keer!

Reacties 1

rianne 04-11-2007 22:29

he wouter,
wat gaaf dat je mount aspiring opgaat!!! als je nog een leuke (niet al te moeilijke) 6b wil proberen: disco inferno op het zelfde blok zit ook een leuke 6a. als je een 6c wil proberen (mijn project) Colonels secret op the Alcove. en als je met kerst wil klimmen is hang dog camping bij Takaka super! Heel veel plezier, groetjes Rianne

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer