Zomer

Hallo iedereen! Hierbij maar weer eens een update vanuit een zomers Nieuw Zeeland. Sorry dat het zo lang heeft moeten duren, maar ik heb het eigenlijk te druk gehad met leuke dingen doen.

Ik heb mijn laatste verhaal nog eens moeten lezen om te kijken waar ik gebleven was. Dat was wel weer lang geleden. Toen had ik nog wat last van mijn knie, maar ondertussen is dat al weer helemaal beter. Nu zit ik even met mijn enkel die ik verzwikt heb, maar dat gaat ook al weer de goede kant op.

In november heb ik een auto gekocht, het is niet de auto van Kathrin geworden, maar een Nissan Avenir. Die was een stukje goedkoper, maar er moest nog wel wat onderhoud aan uitgevoerd worden. Gelukkig is mijn huisgenoot daar wel handig mee, dus heb ik van hem een spoedcursus automonteur gekregen. En, op een oververhitte motor tijdens de zomervakantie na, bevalt de auto goed.

Ja, de zomervakantie. Oh nee, eerst was er nog kerst. Kerst heb ik gezellig bij Henk en Yasuko gevierd met een lekker kerstdiner. Het is nog steeds wel vreemd, kerst in de zomer. Eigenlijk had ik niet echt een kerst gevoel, en de kerstliedjes als het buiten 25 graden is, klopt ook niet helemaal....

De zomervakantie. Rond kerst en oud-en-nieuw gaat de universiteit ruim twee weken dicht. Dus ben ik er samen met Joshua, Rosheen en Jason op uit getrokken. Joshua en Rosheen ken ik al een tijdje van de alpine-club. En Jason is de broer van Rosheen, die over kwam vanuit Australie, met een missie, hij wou Mount Aspiring beklimmen. Dus met z'n allen naar Wanaka gegaan, om daar vervolgens te horen dat het weer niet goed genoeg is. Maar gelukkig is er een boel te doen in dat gebied, dus hebben we eerst Cascade Saddle beklommen, waar we 2 nachten gekampeerd hebben, met een mooi uitzicht op Mount Aspiring. Op oudejaarsdag in de stromende regen weer terug het dal ingelopen, onderweg kwamen we Irina Yun tegen, die op weg omhoog was. Even kort gedag gezegd, en haar uitgelegd dat het een steile klim was, die in slecht weer niet aan te raden is. Maar ze ging toch verder. Eenmaal in het dal naar Aspiring Hut gelopen en daar in de hut het nieuwe jaar ingeluid. Nou ja, iedereen lag om half 11 al te slapen. De volgende ochtend kregen we te horen dat Irina niet bij de volgende hut was aangekomen. Wat volgde was een twee weken durende 'search and rescue' zoektocht door de politie, maar ze hebben alleen haar rugzak in een rivier terug gevonden. Wij bleken dus de laatste personen te zijn geweest die haar levend gezien hebben.... Zo wordt je weer even met je neus op de feiten gedrukt, dat het toch oppassen geblazen blijft in de outdoors.

Eenmaal terug in Wanaka werd nog steeds slecht weer voorspeld, dus hebben we nog maar een tramp gedaan. De motatapu track, tussen Wanaka en Queenstown. De eerste dag nog wat regen gehad, maar de tweede en derde dag was het weer eigenlijk best goed. Terug in Wanaka was het weer nog steeds niet goed, dus besloot ik om de Routeburn en de Caples track te lopen. Samen vormen deze twee een mooi (bijna)rondje. Rosheen moest weer terug naar chch vanwege het werk, en Jason en Joshua gingen een poging doen om in de buurt van Mount Aspiring te komen. Voordat de tocht begon eerst een nachtje gekampeerd vlak bij de start van de tramp. De volgende ochtend mijn auto naar het einde van de Caples track gereden (waarvoor we door drie kleine bergstroompjes moesten rijden), die daar achter gelaten en met iemand anders naar het begin van de Routeburn gereden. Dat scheelde weer een duur busticket.

De Routeburn is een van de negen 'Great Walks'. Ik geloof best dat het een prachtige wandeling is, maar in de stromende regen valt het toch een beetje tegen. Behalve dan de watervallen, die waren wel weer spectaculair. Na twee dagen ging mijn tocht verder door de Caples vallei, althans, dat was het idee. Alleen kreeg ik te horen dat je daar een rivier moest oversteken, die op dat moment ruim twee meter diep was. Tot zover het idee van de Caples vallei. Gelukkig was er een alternatief, de Greenstone vallei. Deze komt op dezelfde plek uit als de Caples, alleen is die een stukje langer. Dus twee lange dagen later, met nog steeds veel regen, kwam ik weer bij mijn auto uit. Maar na 4 dagen regen waren de kleine bergstroompjes ineens niet meer zo klein. Na een van de stroompjes kon ik mijn auto langs de kant zetten, omdat er een boel rook onder de motorkap vandaan kwam. De hele motor was nat geworden, dus het bleek gelukkig maar waterdamp te zijn. Na een kwartiertje startte de motor weer en kon ik mijn tocht vervolgen.

Voor de vierde keer weer in Wanaka aangekomen, en daar Joshua en Jason weer ontmoet. Die bleken drie dagen in een berghut gezeten te hebben omdat het weer te slecht was om naar buiten te gaan. Gelukkig had ik dus iets meer gezien tijdens mijn tocht. Maar deze keer was de weersvoorspelling eindelijk goed. Helaas moest Joshua nu terug naar chch vanwege zijn werk. Dus toen waren er nog maar twee....

De volgende dag zijn we met een helikopter naar Bevan Col gevlogen. Het blijft een mooie ervaring om met zo'n ding te vliegen. Vanaf Bevan Col was het nog maar twee uur lopen naar Colin Tod Hut. Daar waar ik in 2007 nog 13 uur met een zware rugzak had moeten klimmen. 's Middags zijn we naar het begin van de 'Ramp' geklommen, om daar een vast touw aan te leggen die over de 'bergschrund' (een soort gletsjerspleet aan de rand van de gletsjer) en een stuk rotsen heen ging. Daarna weer terug gegaan naar de hut. Vanwege het goede weer was het nogal druk bij de hut, dus sliepen we in onze tent. De volgende ochtend om half 3 opgestaan en om half 4 waren we onderweg. Eenmaal bij de Ramp aangekomen begon het net ligt te worden. Maar gelukkig hadden we de dag daarvoor het vaste touw aangelegd, zodat we nu snel en veilig het lastigste stukje van de klim konden uitvoeren. Ditmaal wist ik wat ons te wachten stond, en daarom waren we nu wat beter voorbereid. Dus waren we nu in 4 uur boven aan de Ramp, waar het mij de vorige keer bijna twee keer zo lang had geduurd. Na de Ramp was het een relatief simpele tocht naar de top, waar we om 11 uur waren. Na een kwartiertje van het uitzicht te hebben genoten zijn we aan de afdaling begonnen. Ook dat verliep soepeltjes, en om half 5 's middags waren we weer terug bij de hut. Toen kon ik dus concluderen dat ik mijn persoonlijke record tijd met ruim 10 uur verbroken had.

Tot zo ver de zomervakantie. Eenmaal terug in chch moest er weer gewerkt worden. Op de universiteit bevalt het nog steeds goed. Het experimentele gedeelte in het laboratorium was voor kerst afgerond. Dus nu ben ik bezig met het analytische gedeelte. Dat komt neer op een heleboel computer simulaties draaien. Maar tot zo ver zijn de resultaten erg interessant. Begin april is er een conferentie in chch over aardbevings-ontwerp, waar Michael (de PhD-student voor wie ik mijn onderzoek doe) een presentatie gaat geven waarin hij o.a. mijn resultaten presenteert. Gelukkig kan ik ook naar deze conferentie toe, wat tevens de afsluiting van mijn onderzoek is. Daarna vlieg ik op 8 april naar Japan, waar ik ruim twee weken de tijd heb om rond te reizen. En op 25 april vlieg ik naar Munchen om op 26 april weer in Nederland aan te komen.

Het leven in christchurch bevalt ook nog steeds erg goed. Een kleine opsomming van dingen die ik afgelopen weken hier gedaan heb:
- verjaardagsfeestje van Lucas
- Soundday, een groot festival in Hagley Park
- een paar bbq's
- klimmen in de port hills
- klimmen in de klimhal
- kayakken in Diamond Harbour
- zwemmen in de zee
- mountainbiken
- naar het World Buskers Festival (straattheater) geweest
Al met al een boel leuke dingen dus. De zomer bevalt best goed.

Groeten!

Wouter

Reacties 1

Rienco 31-01-2009 15:57

Hey Kerel,

Wat blijf je toch een drukke en actieve vent. Mooi dat het allemaal goed met je gaat en leuk om weer eens een update te lezen.

Rienco

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer